Cupcake Party

Cupcake Party

Cupcake Party

Cupcake Party

Geplaatst op 25-2-2023 door Gery van der Weerd

Cupcake Party

Een super gezellig kinderfeestje, waarbij de kinderen na afloop naar huis gaan met een schitterend gedecoreerde cupcake een mooi versierde taartdoos!

Decoratie
Hang ballonnen, lampionnen en slingers op in pastelkleuren
Maak zelf leuke cupcake slingers:Of bestel slingers bij Bol.com: 


Spelletjes
Het pollepelspel
 Voor dit spel heb je nodig:
-      twee pollepels

Verdeel de bakkers in twee teams. De teamleden moeten achter elkaar gaan staan. De achterste bakker krijgt een pollepel. De pollepel moet zo snel mogelijk via de kleding (onder een shirt door of door een broekspijp heen) worden doorgegeven aan de voorste bakker. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Ra, ra wat is dit?
Een topkok kan niet alleen heerlijke gerechten bedenken en klaarmaken, maar heeft natuurlijk ook veel verstand van verschillende smaken!
Kunnen de kinderen proeven wat er in de vijf bakjes zit?

Zonder handen
De kok heeft iets nodig in de keuken, maar alle bakkers hebben vieze handen. Hoe krijgt de kok wat hij/zij wil hebben?
Voor dit spel heb je nodig:
-      2 sinaasappels (kleine ballen of zacht opgeblazen ballonnen kunnen ook)

Verdeel de bakkers in twee teams en geef ieder team een sinaasappel. Alle teamleden moeten op een lijn naast elkaar gaan staan. Zet de teams tegenover elkaar. De bedoeling is om de sinaasappel zo snel mogelijk van achteren naar voren door te geven zonder de handen te gebruiken. Ze moeten bijvoorbeeld de sinaasappel onder de kin vastklemmen en hem op die manier aan elkaar doorgeven. Het team dat dit het snelst doet, heeft gewonnen.

Snoepmemorie
Dit heb je nodig:
-      Twintig plastic bekertjes
-      Verschillende soorten snoep: drop, schuimpjes, zuurtjes enzovoorts

Zo speel je het:
Speel het spel met twee tot drie kinderen. Je zoekt tien verschillende soorten snoepjes bij elkaar, van elk twee. De kinderen mogen niet kijken terwijl jij onder elk bekertje een snoepje legt. Om de beurt mogen de kinderen onder twee bekers kijken. Als ze twee dezelfde snoepjes aantreffen, mogen ze die houden. De lege bekers haal je dan weg. Reken maar dat dit spel hun geheugen scherpt!

Tip:
Als je kinderen al wat ouder zijn, bijvoorbeeld 7 of 8 jaar kun je beter wat meer bekers nemen, anders is het te makkelijk

Cupcake prik:


Geen “ezeltje prik” maar helemaal in stijl “cupcake prik” plaats de cupcake recht op de standaard met een blinddoek om.
Cupcakes maken
Geweldige voorbeelden en tips voor het maken van de meest vrolijke cupcakes vind je hier:

Recept cupcakes
Ingrediënten (voor 12 cupcakes):
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 2 grote eieren
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170 gr. Celcius (afhankelijk van je oven) en plaats de papieren vormpjes in de bakplaat.

Snijd de boter in blokjes en mix dit tot een gladde massa. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Tenslotte voeg je het bakmeel en de suiker toe en klop je het geheel gedurende 3 minuten tot een egaal, luchtig beslag.
Vul de vormpjes iets meer dan de helft en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Dit is afhankelijk van je oven en kan dus verschillen. Controleer met bv een satéprikker of deze droog uit de cake komt wanneer je deze in het midden hebt gestoken.

Nu kan het versieren beginnen!

Basisrecept topping/botercreme
Om de cupcakes te versieren kun je botercreme gebruiken.
Ingrediënten (voor ongeveer 12 cupcakes):
  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram zachte boter
  • 2 eetlepels heet water
  • 1 theelepel vanille extract
Zo ga je te werk:
Doe de boter in een kom en klop het glad. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en mix het tot een geheel. Hoe langer je mixt, hoe beter! Voor een verrassend, feestelijk effect kun je een paar druppels voedingskleurstof toevoegen.

Nu kun je de topping op de cupcakes spuiten of smeren.  Of de topping gebruiken als “lijm” voor fondant of marsepein.

Cupcakes versieren
Cupcakes versieren kun je op verschillende manieren doen.
Voor het versieren van een cupcake met fondant of marsepein zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals o.a. cutter plungers en reliefmatjes. Maar je kunt de versiersing natuurlijk ook zelf boetseren met deze eetbare klei.

Het verschil tussen fondant en marsepein
Het belangrijkste verschil zit dus in de ingrediënten. Fondant bestaat zo’n beetje alleen maar uit suiker en is daarmee echt een suikerpasta. Marsepein bestaat uit suiker en amandelen.
Marsepein is wat grover van structuur, terwijl fondant juist veel fijner is. Dat betekent dus ook dat je met fondant de details in je decoraties net even wat fijner kunt maken.
De basis van fondant is wit, van marsepein blank. Wanneer je zelf kleurt, zullen de kleuren bij fondant altijd sprekender en ‘echter’ zijn omdat je een witte basis hebt. De kleur wordt bij blanke marsepein eigenlijk nooit hetzelfde als de kleur die aangegeven staat of je potje of flesje, altijd een beetje donkerder.
Fondant droogt uit zichzelf uit. Je decoraties worden harder en behouden hun vorm beter. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Je moet redelijk doorwerken omdat het uitdroogt, maar eenmaal uitgedroogd behoudt het wel zijn vorm. Marsepein droogt niet echt uit en blijft altijd zacht. Je hebt hierdoor minder tijdsdruk, maar je kunt geen bloemetjes maken die mooi bol zijn en zo blijven.

Fondant
Rolfondant is fondant dat kneedbaar en uitrolbaar is en kun je gebruiken om cupcakes te bedekken of om decoraties mee te maken voor op je cupcakes. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Je kunt fondant ook vloeibaar gebruiken. Bijvoorbeeld door de bovenkant van de cupcakes in warme vloeibare fondant te dopen en uit te laten harden. Resultaat: een dun laagje fondant.

Fondant kleuren met kleurstof gels
Je kan rolfondant kleuren in alle kleuren met levensmiddelen kleurstof. Gebruik het liefs een gelvorm (pasta) en liever geen vloeibare kleurstof. Als fondant namelijk te nat wordt is het moeilijk te bewerken. Enkele druppeltjes kleurstof is genoeg om de fondant te kleuren. Gebruik altijd wegwerphandschoenen en kleur niet te grote stukken fondant tegelijkertijd. Zo gaat het kleuren van fondant makkelijk en snel.
                                                       


Fondant bewaren
Zorg er voor dat je de rolfondant die je niet gebruikt, in een plastic afsluitbare doos bewaart. Anders droogt de rolfondant uit en kun je er niet meer mee werken. Het ligt aan het merk rolfondant wat je gebruikt of de rolfondant zacht blijft of meer uithard.
Gebruik voor lichte decoraties een beetje water om de decoratie vast te plakken op de cupcakes. Voor het bedekken van de cupcakes met rolfondant kun je de achterkant van de fondant insmeren met een beetje water of een laagje frosting gebruiken. Voor zwaardere decoraties gebruik je eetbare lijm.

Decoraties van fondant maken
Fondant uitsteken:
Snijd een plak fondant af van het blok fondant. Kneed dit eerst met je handen lekker soepel, en rol het daarna uit met een non-stick rolstok op een schoon en glad oppervlak. Bestuif het oppervlak met een klein beetje poedersuiker of bloem voor je gaat uitrollen. Rol de fondant uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek de fondant uit met de uitsteker.

Figuren maken/boetseren:
Snijd een plak fondant af van het blok fondant. Kneed dit eerst met je handen lekker soepel, en begin dan met het maken van elk gewenst figuur! Gebruik kleine kommetjes of stukjes opgerold keukenpapier om de fondant in een bepaalde vorm te laten drogen.

Hulpmiddelen voor Rolfondant
Rolstok:
Met een non stick rolling pin, rol je moeiteloos fondant en marsepein uit tot de juiste dikte. Met de rolling pin beperk je tevens het gebruik van bloem en poedersuiker, zodat de structuur van je product in tact blijft.
Smoother:
Gebruik de fondant smoother om je uitgerolde fondant super glad te maken.
Zo bereik je het makkelijk en snel het mooiste resultaat. Ook voor beklede
cupcakes en cakes gebruik je de smoother om een nog gladder oppervlak te krijgen.


Uitstekers:
Je kunt elke uitsteker, van metaal of plastic, gebruiken om figuren uit marsepein of fondant te steken. Groot, klein, elk figuur is mogelijk!Plungers:
Met een plunger steek je heel makkelijk en snel een figuur uit en maak je ook een mooie bijpassende print in het uitgestoken figuur. Steek uit, en druk de plunger naar beneden voor de afdruk. Het uitgestoken figuur komt zo ook meteen makkelijk uit de plunger.

Relief aanbrengen:
Gebruik hiervoor textuurmatten, plungers of stempels. Denk ook eens aan voorwerpen die je thuis hebt om een leuke afdruk te maken. Bijvoorbeeld een snijplankje met een relief, of een glas met structuur.
Knutselen
Koksmuts maken
Maak van karton een brede rand, die om het hoofd past van de gast. Plak wit crêpepapier met een hoge boog van de ene naar de andere kant van de brede rand. Zet de rand vast op de juiste maat en schrijf eventueel de naam van het kind voorop.

Koks schort maken
Versier een blanco schort met textielstiften.

Cupcake doos maken
Op deze pagina vind je een uitleg voor het maken van een cupcake doosje.


Heel veel plezier!!!

 
kinderfeestjethuis, thuisfeestje, cupcake, cupcakeparty, cupcakefeestje, draaiboekkinderfeestje, kinderfeestjemetdraaiboek, thuisfeestje, kinderfeestje, lekkerbakken

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!
Recente berichten
post image
Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht! door Gery van der Weerd
Je kunt een kinderfeestje zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Wil je een budget kinderfeestje vieren, doe dan een speurtocht!...
post image
Cupcake Party door Gery van der Weerd
Een super gezellig kinderfeestje, waarbij de kinderen na afloop naar huis gaan met een schitterend gedecoreerde cupcake een mooi versierde taartdoos! ...
Blogcategorieën