Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht!

Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht!

Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht!

Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht!

Geplaatst op 14-3-2023 door Gery van der Weerd
Je kunt een kinderfeestje zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Wil je een budget kinderfeestje vieren, doe dan een speurtocht!

Vrijwel elk kind, of het nu vier of twaalf jaar is, is dol op dingen onderzoeken en ontdekken. Wel is het zo dat de speurtocht goed in elkaar zit: een speurtocht voor 4-jarigen moet niet te moeilijk zijn en die voor 12-jarigen niet te simpel. Kijk dus goed wat past bij de leeftijd van de kinderen en natuurlijk wat de jarige leuk vindt.


Waar zet je een speurtocht uit?
Voor je begint met het uitwerken van een speurtocht is het handig eerst te bedenken waar je deze uit wilt zetten. Je kunt de speurtocht bij je in de buurt doen, of in een park of een bos. Zodra je weet waar je de speurtocht wilt doen, is het goed om er een stuk te lopen om een leuke route te bedenken. Kijk of er plekken zijn waar je spelletjes kunt doen en of de route veilig is. Bedenk ook hoelang je de speurtocht wilt laten duren. Hier pas je de lengte van de looproute op aan. Kinderen zijn meestal enorm enthousiast en zullen geregeld rennen i.p.v. lopen. Wanneer je de route te kort hebt uitgezet, ben je zo weer thuis wink

De speurtocht uitzetten
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid daarom de speurtocht goed voor.
 • Zorg voor voldoende begeleiding en spreek samen alles goed door.
 • Bepaal ruim van tevoren waar de route langs zal gaan, maar zet de route niet te lang van tevoren uit. Dit om te voorkomen dat er opdrachten worden weggehaald.
 • Je kunt lintjes, kaartjes of ballonnen ophangen als aanwijzing voor de looprichting. Heel duidelijk voor de kinderen, maar nadeel is dat ‘grappige’ buurtbewoners ze nog wel eens weg willen halen voor het kinderfeestje begint.
 • Check dan ook kort voor het lopen van de speurtocht of de lintjes, kaartjes of ballonnen en alle opdrachten nog op de juiste plaats liggen/hangen.
 • Bekijk de aanwijzingen nog eens kritisch. Zijn ze duidelijk genoeg?
 • Ben je van plan de speurtocht in het donker te lopen? Zet de speurtocht dan ook in het donker uit. In het donker ziet alles er anders uit dan bij licht.
 • Check de route op gevaarlijke punten. Kinderen zijn vaak zo gefixeerd op de volgende aanwijzing dat ze zonder uitkijken de straat oversteken of de sloot inlopen. Zet op gevaarlijke punten desnoods begeleiding.

Soorten speurtochten
Spoorzoeken
 • De allerbekendste soort speurtocht die er is, is spoorzoeken. Heel eenvoudig je hebt een begin- en een eindpunt nodig (vaak je eigen huisadres) en hebt dan de keuze uit diverse mogelijkheden:
 • Speurtocht met pijlen op de weg. Met stoepkrijt teken je op de stoep op elke kruising een pijl welke kant de kinderen op moeten.
 • Speurtocht met gezichtjes. Ook dit kun je doen met stoepkrijt. Je tekent een simpel gezicht waarvan de ogen naar links of naar rechts of gewoon recht kijken. De kinderen moeten aan de ogen zien, welke kant ze op gaan.
 • Speurtocht met lintjes. Koop rode lintjes/ knip rode touwtjes van een bolletje wol en bindt die aan palen, bomen. Dit doe je juist niet op kruisingen, maar iets voorbij de kruisingen, zodat de kinderen elke richting even op moeten om te kijken of er weer een lintje of touwtje hangt. Iets meer uitdaging dan het stoepkrijt dus.
 • Speurtocht met straatnaambordjes. Lopen de kinderen in een woonwijk, dan kun je kort voor de speurtocht begint (doe je het te ver van tevoren loop je kans dat iemand ze weghaalt) op elk straatnaambordje een stuk papier plakken en je zet daar de naam van een kind op die aan dit speurtocht kinderfeestje meedoet. Je geeft de kinderen vervolgens een route mee, waarop alleen maar namen van de kinderen staan. Bijvoorbeeld: Roos - Alex - Sem - Sanne - Mees - Lotte. Desnoods herhaal je deze reeks. De kinderen moeten dan de volgorde van straten lopen zoals ze op de lijst zien staan.
Speurtocht met opdrachten
Je legt de kinderen uit dat jullie een speurtocht gaan lopen, maar elke keer als we meerdere kanten op kunnen, moeten de kinderen eerst een speurtocht opdracht oplossen. Jij maakt van tevoren de speurtocht opdrachten en bij elke kruising geef je de kinderen een speurtocht opdracht. Een paar voorbeelden:
 • Jullie hebben 1 minuut om op volgorde te gaan staan van groot naar klein. Of bij iets oudere kinderen: jullie hebben 1 minuut de tijd om op volgorde te gaan staan van oud naar jong. En wil je het helemaal uitdagend maken: ze mogen er niet bij praten.
 • Met eieren op een lepel lopen op een parcours. De eieren mogen niet vallen.
 • Estafette spelletjes: Laat alle kinderen in een rij staan achter elkaar. Nu moeten ze van achteren naar voren een bal doorgeven over de hoofden heen, maar de kinderen mogen niet achteromkijken. En als de bal vooraan is, moet de bal door de benen weer terug naar achteren. Als de bal valt, moeten ze opnieuw. En je kunt dit natuurlijk op tijd doen. Ze halen het uiteraard net binnen de tijd ;-).                   
Foto speurtocht
Een erg leuke speurtocht met niet te veel voorbereidingstijd is de speurtocht met foto's. Het werkt als volgt: je geeft de groep één of meerdere a4-tjes mee met allemaal foto's erop. Elke foto geef je een nummer en een letter. De kinderen lopen vanuit het beginpunt een bepaalde kant op en moeten op zoek naar foto nummer 1. Als ze die gevonden hebben (begin met een makkelijke foto, zodat ze leren hoe het werkt), kijken ze op de foto, waarop naast het foto nummer ook een pijltje staat welke kant ze op moeten.

Thema speurtocht
Kinderen in de leeftijd van 4 tot 9/10 jaar zijn vaak gek op themafeestjes. Hoe leuk is het dan om een speurtocht in hun favoriete thema te doen?!
De kinderen spelen langs de route allerlei spellen in het thema met als einddoel het vinden van iets wat met het thema te maken heeft.
In onze webshop vind je 30 themaspeurtochten. Zelf niets meer hoeven bedenken, alles is al voor je uitgewerkt! Je hoeft de tocht alleen nog maar uit te zetten!

WhatsApp speurtocht maken
Dit is voor de iets oudere kinderen, die nog wel speurtocht opdrachten leuk vinden, maar die je niet meer aan het lopen krijgt door met stoepkrijt op de weg pijlen te tekenen. De kinderen lopen een route en krijgen via WhatsApp de speurtocht opdrachten door geappt. Die moet je dus van tevoren al even maken. Deze speurtocht is ook te koop in onze webshop! Alle opdrachten al voor je uitgedacht enlightenedsmiley in onze WhatsApp speurtocht!


QR-code speurtocht
Voor deze speurtocht heb je een website nodig waar je opdrachten van tevoren op kan zetten. De QR-code moet namelijk door een QR-reader gelezen kunnen worden.
Hoe werkt het? Je gaat naar een website, kopieert daar de URL (dus de adresregel van de website). Je gaat naar de volgende website: http://nl.qr-code-generator.com, waar je de URL in plakt. Die website maakt daar een code van en die download je vervolgens en print je uit.
Vervolgens plak je de QR-codes op lantaarnpalen, hekken, elektriciteitskastjes. De kinderen moeten zoeken naar de QR-codes en met behulp van hun smartphone. Wel van tevoren nog even een QR-reader erop zetten. Ze houden de smartphone voor de QR-code en de telefoon gaat naar de website van jouw keuze. Je kunt ze van tevoren al de vragen mee geven over de websites.
​​​​​​​
Reflectortocht
Dit is een speurtocht die je doet in de avond. De reflectortocht maak je door op palen, hekken enzovoort allerlei stukjes aluminiumfolie of oude cd's te plakken. Je geeft de kinderen een paar zaklampen mee en daarmee schijnen ze in het rond om hun route te vinden. Niet de aluminiumfolie ophangen bij een kruispunt maar tientallen meters erachter, zodat ze alle richtingen op moeten zoeken waar ze heen moeten. Een speurtocht om nooit te vergeten.

Praktische tips
 • Zorg dat de kinderen goed zijn voorbereid op de speurtocht. Laat ze stevige schoenen en makkelijke kleding aantrekken.
 • Je bent een poos buiten. Dus laat iedereen voor de speurtocht naar de wc gaan.
 • Zorg voor drinken en wat lekkers tijdens de speurtocht.
 • Ruim na afloop alles weer netjes op. Haal de routemarkeringen en opdrachten achteraf weer weg. Tip: Je kunt ook de (laatste) groep zelf de markeringen weer weg laten halen tijdens de speurtocht.
 • Neem pleisters en een mobiele telefoon mee.
 • Zorg voor voldoende begeleiding.
 • Een speurtocht is het leukst als iedereen wat te doen heeft. Laat de kinderen daarom om de beurt een opdracht voorlezen.
 • Spreek de speurtocht van tevoren goed door, zeker als je met meerdere groepen loopt. Zorg ervoor dat iedere begeleider weet wat er van hem/ haar wordt verwacht.
 • Vergeet niet te genieten en veel foto’s te maken wink​​​​​​​


 

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!
Recente berichten
post image
Op zoek naar een budgetfeestje? Doe een speurtocht! door Gery van der Weerd
Je kunt een kinderfeestje zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Wil je een budget kinderfeestje vieren, doe dan een speurtocht!...
post image
Cupcake Party door Gery van der Weerd
Een super gezellig kinderfeestje, waarbij de kinderen na afloop naar huis gaan met een schitterend gedecoreerde cupcake een mooi versierde taartdoos! ...
Blogcategorieën